Suntem siguri că aveți întrebări
Iar aici este locul perfect unde să găsiți răspunsuri la ele
Fosa ecologică reprezintă soluția ideală de gestionare a apelor uzate dintr-o locuinâî, atunci când nu existî posibilitatea de racordare la sistemul public de canalizare. Atunci când montajul fosei septice se realizeazî în mod corect și, ulterior, aceasta este întreâinută corespunzator, cheltuielile de mentenanță sau cele cu vidanjarea scad simțitor. De aceea, este foarte importantă instalarea în conformitate cu bunele practici.
Montajul fosei septice influențează atât durata ei de viață, cât ți funcționarea ei. Terenul pe care acesta se realizează nu trebuie să fie abrupt sau să aibă capacitate portantă redusă. În plus, locația nu trebuie să-și piardă stabilitatea sau să fie tasabilă.
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să escavezi o groapă care să aibă diametrul și adâncimea de 1,5 metri și să fie cu 30 sau 40 cm mai mare decât dimensiunile fosei ecologice. O poți face fie mecanizat, cu ajutorul unui utilaj, fie prin săpare manuală. Baza acestei gropi trebuie să fie cât mai plană și mai rezistentă cu putință, astfel încât fosa ecologică să stea dreaptă. Prin urmare, este nevoie de un strat de nisip de minim 15 cm, pe care îl bătătorești foarte bine. Dacă sunt probleme cu solul și crezi că există posibilitatea ca fundul să se surpe pe alocuri, înlocuiește stratul de nisip cu o placă de beton de aproximativ 10 cm. Turnarea betonului este foarte bună pentru mărirea rezistenței solului.
O altă problemă care poate interveni este legată de pânza freatică. Dacă există o infiltrație în locul de montaj al fosei septice ecologice, groapa trebuie izolată. În cazul în care terenul este instabil, cel mai bine este să ridici un cămin din beton armat, care are rol de protecție mecanică, dar care impiedică infiltrațiile în jurul fosei ecologice.
După crearea condițiilor optime de montaj, fosa septică ecologică trebuie așezată pe fundul gropii. Pentru a verifica dacă este perfect orizontală, poți folosi o nivelă cu bulă de aer. Apoi, se umple rezervorul fosei cu apă în proporție de 30-40%. În paralel cu această activitate, trebuie să adaugi pământ pe lângă fosa ecologică, în straturi de aproximativ 10-15 cm și să-l tasezi foarte bine. Ai grijă ca pământul să nu fie amestecat cu pietre sau moloz, căci pereții bazinului vor fi supuși unei tensiuni suplimentare. Dacă locul este carosabil, trebuie să lărgești partea de sus a gropii cu 15 cm în fiecare parte.
Pentru finalizarea montajului fosei septice nu mai rămâne decât să umpli cu pământ până la 50 de cm de cota terenului, apoi să continu cu nisip bine compactat. La final, trebuie să torni o placă de beton armat, cu dimensiunea de 15-20 cm, care să aiba un capac de vizitare. Placa nu trebuie să se sprijine pe fosa ecologica, ci pe pământul de umplutură și pe cel din jurul gropii sau pe stâlpi independenți. Nu uita să montezi pe marginile ei o membrană geotextilă, pentru a impiedica apa pluvială să se infiltreze.
De asemenea, este important de știut că fosa ecologică permite accesul pietonal deasupra ei, însă nu și pe cel al vehiculelor. Nu trebuie nici să parchezi, nici să circuli cu mașina pe deasupra fosei septice.
În cazul în care sunteți curioși de felul în care funcționează fosele septice, articolul de astăzi vă va dezvălui mai multe detalii legate de acest lucru.
O Fosa septică folosește procese naturale de tratare și înlăturare a apei menajere produsa din locuința dvs. În principal, un sistem septic este alcătuit din fosa septică și un tunel de percolare. Fosa septică în sine asigură primul pas în tratare.
Pe masură ce apa menajera curge în fosa septică, materiile solide se așează la baza fosei septice pentru a forma stratul de nămol, iar materiile solide mai ușoare, grăsimea și uleiul plutesc la suprafață și alcătuiesc stratul de mizerie. Apa menajeră lichidă din fosa septică se scurge prin tuburi perforate în câmpul de scurgere, iar apoi este tratat de sistemul natural al pământului.
Fosa septică oferă tratament biologic stratului de nămol și stratului de mizerie care se formează acolo. Mare parte a tratamentului se petrece în câmpul de scurgere unde apele menajere intră în pământ și sunt tratate. Pământul acționează ca un filtru biologic și fizic înlăturând subsțantele periculoase și nocive, inclusiv bacterii și viruși ce cauzează boli.
O Fosa septică folosește procese naturale de tratare și înlăturare a apei menajere produsa din locuința dvs. În principal, un sistem septic este alcătuit din fosa septică și un tunel de percolare. Fosa septică în sine asigură primul pas în tratare.
Pe masură ce apa menajera curge în fosa septică, materiile solide se așează la baza fosei septice pentru a forma stratul de nămol, iar materiile solide mai ușoare, grăsimea și uleiul plutesc la suprafață și alcătuiesc stratul de mizerie. Apa menajeră lichidă din fosa septică se scurge prin tuburi perforate în câmpul de scurgere, iar apoi este tratat de sistemul natural al pământului.
Fosa septică oferă tratament biologic stratului de nămol și stratului de mizerie care se formează acolo. Mare parte a tratamentului se petrece în câmpul de scurgere unde apele menajere intră în pământ și sunt tratate. Pământul acționează ca un filtru biologic și fizic înlăturând subsțantele periculoase și nocive, inclusiv bacterii și viruși ce cauzează boli.
Construirea unei case departe de zgomotul orașului este un gând care determină mulți beneficiari să ia o decizie în acest sens. Totuși, o casă într-o zonă lipsită de confortul zonei urbane înseamnă adesea și unele lipsuri. Dintre toate, lipsa canalizării poate fi cea mai dificilă problemă. În acest caz, fosa septică este soluția pe care o ai la îndemână, așa că îți prezentăm în cele ce urmează toate informațiile pe care trebuie să le știi despre aceste produse.
Probleme care pot să apară la fosa septică
Fosa septică nu este un produs sensibil prin natura sa, însă va avea nevoie de protecție deoarece utilizarea sa poate conduce la anumite provocări. Condițiile de utilizare ale unei fose septice sunt, de asemenea, importante, așa că ar trebui să ai în vedere următoarele probleme:
Înfundarea fosei
Înfundarea fosei se produce în momentul în care aceasta captează deșeuri de mari dimensiuni. Practic, fosa septică este conectată la sistemele de evacuare a deșeurilor casei prin intermediul țevilor și a conductelor. Dacă arunci în sistemul de canalizare deșeuri voluminoase sau mai mari decât capacitatea țevilor, fosa se înfundă. O soluție în acest caz o reprezintă tratamentele speciale la nivelul fosei sau instalarea unei pompe cu tocător pentru toaletă, care să ajute la mărunțirea deșeurilor rezultate. Această pompă este dotată cu mai multe cutițe care ajută la mărunțire; pompa este, de asemenea, conectată la sistemul general de evacuare, care conduce deșeurile spre fosa septică.
Spargerea fosei
Spargerea fosei nu este o problemă comună, însă ea poate apărea ca urmare a utilizării defectuoase. Fosa septică va avea nevoie de o cameră subterană, de preferat betonată și izolată, care să ferească de îngheț. Ar trebui să fii atent, de asemenea, la felul în care montezi fosa septică, deoarece spargerea sau fisurarea acesteia reprezintă o problemă ce poate apărea chiar în timpul acestei etape, din manevrarea defectuoasă a produsului.
Umplerea fosei septice
Umplerea fosei septice este o problemă care apare cu precădere în cazul depășirii limitei de umplere cu apă a acesteia. Ai în vedere faptul că trebuie să folosești cantitatea de apă specificată, deoarece, în caz contrar, materiile stocate în fosă vor fi descompuse mai greu, procesul devenind ineficient. Fără a realiza acest proces în timp util, fosa se umple și devine ea însăși ineficientă.
Reguli pentru întreținerea unei fose septice
Este important să respecți specificațiile producătorilor pentru a prelungi durata de viață a fosei tale. Începe cu un montaj corect al acesteia: sapă o groapă, după necesități, și betoneaz-o. Este recomandat ca stratul de beton să fie de circa 10-12 cm, tocmai pentru a proteja atât fosa septică, dar și mediul înconjurător în cazul unui accident.
Nu arunca produse de mari dimensiuni în fosa septică
Pe de altă parte, ar trebui să ai în vedere lucrurile pe care le arunci în fosa septică. Este de preferat să utilizezi o pompă cu tocător pentru wc și toaletă și să eviți să arunci în fosă lucruri de mari dimensiuni, pentru a preîntâmpina înfundarea acesteia.
Nu folosi prea multă apă
Așa cum am menționat anterior, nu folosi mai multă apă decât este necesar, deoarece va trebui să permiți mediului bacterian să descompună reziduurile în mod natural.
Aplică tratamente și bioactivatori
Aplică tratamente fosei septice și nu uita să o golești la intervale regulate. Acest ultim aspect poate fi realizat cu ajutorul serviciului de vidanjare, care se ocupă de curățarea foselor septice și a canalizărilor.
Ce se pune într-o fosă septică
Tratamentele pe care le poți pune în fosa septică sunt, de fapt, bioactivatori și aditivi pentru conservare, care aduc beneficii la nivelul întreținerii. Gama de bioactivatori Nourivit reprezintă, de fapt, un produs viu, care poate ajuta la descompunerea mai rapidă a materiei depuse în fosa septică, astfel încât procesele să fie realizate mai rapid, spre o utilizare mai eficientă. Practic, acești bioactivatori sunt produse de fermentație din microorganisme (culturi de Lactobacillus, Saccharomyces, Bifidobacterii şi Rhodopseudomonas) care nu afectează mediul sau sănătatea umană și care nici nu conțin compuși modificați genetic.
Bioactivatorii au proprietatea de a spori durata de viață a fosei septice pentru că, aplicând regulat acest produs, vei vedea că sunt îmbunătățite procesele de funcționare, prin faptul că descompun rapid și degradează substanțele organice și materiile fecale; toate aceste lucruri nu necesită timpi de așteptare sau de inutilizare a fosei septice.
Nu aplica în fosa septică produse pe bază de clor, acizi ori alte substanțe care îi pot degrada acesteia suprafața și implicit capacitatea de colectare a materiei deversate în interiorul acesteia.
Este important să tratezi în mod responsabil aspectele ce țin de grija față de fosa septică, deoarece doar în acest fel vei putea prelungi durata de viață a produsului și îți vei putea oferi confortul de care ai nevoie.
Când și cum trebuie golită fosa septică
Este important să verifici nivelul de umplere a fosei septice, iar, în acest sens, poți să apelezi la serviciile specializate ale firmelor care se ocupă de aceste aspecte. Serviciile de vidanjare pot veni să curețe fosa septică atunci când aceasta este foarte aproape de umplere, procesul constând în aspirarea materiei în cisterne care vor fi ulterior deversate în spații special amenajate.
Unde nu trebuie să amplasezi fosa septică?
Deși este protejată la nivel macro de materialul din care este realizată, fosa septică nu ar trebui să fie amplasată în zone apropiate de surse de apă potabilă, de râuri sau lacuri. De asemenea, fosele septice se amplasează la distanță de câțiva metri de casele locuite și de culturile agricole.
Fosele septice nu ar trebui montate nici în apropiere de copaci foarte mari, deoarece creșterea naturală a rădăcinilor poate influența nivelul camerei de stocare a fosei și mai apoi asupra fosei în sine.
Care sunt avantajele fosei septice?
Fosa septică este avantajoasă pentru faptul că îți oferă un cadru igienic prin care poți face deversarea deșeurilor menajere, fără a deteriora mediul înconjurător și fără a provoca dezechilibre la nivelul acestuia.
Pentru că, în ultimii ani, directivele Uniunii Europene și legislația țării au impus eliminarea toaletelor uzuale, fără canalizare, pentru mulți beneficiari fosele septice sunt unica soluție prin care pot elimina în siguranță aceste deșeuri menajere.
Pe de altă parte, fosa septică îți oferă o soluție relativ ieftină, pe care te poți baza pentru multă vreme, câtă vreme realizezi în mod corect mentenanța.
Verifică în permanență starea fosei septice pentru a te asigura că aceasta își păstrează integritatea și solicită curățarea atunci când este momentul să evacuezi conținutul fosei.
Fosa septică este un produs cu adevărat util al zilelor noastre, care ne aduce confortul mai aproape. Folosind o fosă septică dimensionată corect vei elimina compromisurile atunci când vine vorba despre evacuarea în siguranță a dejecțiilor și a fecalelor.
Dacă te pregătești să te muți la casă, să construiești sau să cumperi o locuință care nu are încă sistem de canalizare, ia în calcul folosirea unei fose septice, deoarece în acest fel te vei bucura de un produs sigur și durabil, adesea, chiar mai bun decât sistemele uzuale de canalizare.
Probleme care pot să apară la fosa septică
Fosa septică nu este un produs sensibil prin natura sa, însă va avea nevoie de protecție deoarece utilizarea sa poate conduce la anumite provocări. Condițiile de utilizare ale unei fose septice sunt, de asemenea, importante, așa că ar trebui să ai în vedere următoarele probleme:
Înfundarea fosei
Înfundarea fosei se produce în momentul în care aceasta captează deșeuri de mari dimensiuni. Practic, fosa septică este conectată la sistemele de evacuare a deșeurilor casei prin intermediul țevilor și a conductelor. Dacă arunci în sistemul de canalizare deșeuri voluminoase sau mai mari decât capacitatea țevilor, fosa se înfundă. O soluție în acest caz o reprezintă tratamentele speciale la nivelul fosei sau instalarea unei pompe cu tocător pentru toaletă, care să ajute la mărunțirea deșeurilor rezultate. Această pompă este dotată cu mai multe cutițe care ajută la mărunțire; pompa este, de asemenea, conectată la sistemul general de evacuare, care conduce deșeurile spre fosa septică.
Spargerea fosei
Spargerea fosei nu este o problemă comună, însă ea poate apărea ca urmare a utilizării defectuoase. Fosa septică va avea nevoie de o cameră subterană, de preferat betonată și izolată, care să ferească de îngheț. Ar trebui să fii atent, de asemenea, la felul în care montezi fosa septică, deoarece spargerea sau fisurarea acesteia reprezintă o problemă ce poate apărea chiar în timpul acestei etape, din manevrarea defectuoasă a produsului.
Umplerea fosei septice
Umplerea fosei septice este o problemă care apare cu precădere în cazul depășirii limitei de umplere cu apă a acesteia. Ai în vedere faptul că trebuie să folosești cantitatea de apă specificată, deoarece, în caz contrar, materiile stocate în fosă vor fi descompuse mai greu, procesul devenind ineficient. Fără a realiza acest proces în timp util, fosa se umple și devine ea însăși ineficientă.
Reguli pentru întreținerea unei fose septice
Este important să respecți specificațiile producătorilor pentru a prelungi durata de viață a fosei tale. Începe cu un montaj corect al acesteia: sapă o groapă, după necesități, și betoneaz-o. Este recomandat ca stratul de beton să fie de circa 10-12 cm, tocmai pentru a proteja atât fosa septică, dar și mediul înconjurător în cazul unui accident.
Nu arunca produse de mari dimensiuni în fosa septică
Pe de altă parte, ar trebui să ai în vedere lucrurile pe care le arunci în fosa septică. Este de preferat să utilizezi o pompă cu tocător pentru wc și toaletă și să eviți să arunci în fosă lucruri de mari dimensiuni, pentru a preîntâmpina înfundarea acesteia.
Nu folosi prea multă apă
Așa cum am menționat anterior, nu folosi mai multă apă decât este necesar, deoarece va trebui să permiți mediului bacterian să descompună reziduurile în mod natural.
Aplică tratamente și bioactivatori
Aplică tratamente fosei septice și nu uita să o golești la intervale regulate. Acest ultim aspect poate fi realizat cu ajutorul serviciului de vidanjare, care se ocupă de curățarea foselor septice și a canalizărilor.
Ce se pune într-o fosă septică
Tratamentele pe care le poți pune în fosa septică sunt, de fapt, bioactivatori și aditivi pentru conservare, care aduc beneficii la nivelul întreținerii. Gama de bioactivatori Nourivit reprezintă, de fapt, un produs viu, care poate ajuta la descompunerea mai rapidă a materiei depuse în fosa septică, astfel încât procesele să fie realizate mai rapid, spre o utilizare mai eficientă. Practic, acești bioactivatori sunt produse de fermentație din microorganisme (culturi de Lactobacillus, Saccharomyces, Bifidobacterii şi Rhodopseudomonas) care nu afectează mediul sau sănătatea umană și care nici nu conțin compuși modificați genetic.
Bioactivatorii au proprietatea de a spori durata de viață a fosei septice pentru că, aplicând regulat acest produs, vei vedea că sunt îmbunătățite procesele de funcționare, prin faptul că descompun rapid și degradează substanțele organice și materiile fecale; toate aceste lucruri nu necesită timpi de așteptare sau de inutilizare a fosei septice.
Nu aplica în fosa septică produse pe bază de clor, acizi ori alte substanțe care îi pot degrada acesteia suprafața și implicit capacitatea de colectare a materiei deversate în interiorul acesteia.
Este important să tratezi în mod responsabil aspectele ce țin de grija față de fosa septică, deoarece doar în acest fel vei putea prelungi durata de viață a produsului și îți vei putea oferi confortul de care ai nevoie.
Când și cum trebuie golită fosa septică
Este important să verifici nivelul de umplere a fosei septice, iar, în acest sens, poți să apelezi la serviciile specializate ale firmelor care se ocupă de aceste aspecte. Serviciile de vidanjare pot veni să curețe fosa septică atunci când aceasta este foarte aproape de umplere, procesul constând în aspirarea materiei în cisterne care vor fi ulterior deversate în spații special amenajate.
Unde nu trebuie să amplasezi fosa septică?
Deși este protejată la nivel macro de materialul din care este realizată, fosa septică nu ar trebui să fie amplasată în zone apropiate de surse de apă potabilă, de râuri sau lacuri. De asemenea, fosele septice se amplasează la distanță de câțiva metri de casele locuite și de culturile agricole.
Fosele septice nu ar trebui montate nici în apropiere de copaci foarte mari, deoarece creșterea naturală a rădăcinilor poate influența nivelul camerei de stocare a fosei și mai apoi asupra fosei în sine.
Care sunt avantajele fosei septice?
Fosa septică este avantajoasă pentru faptul că îți oferă un cadru igienic prin care poți face deversarea deșeurilor menajere, fără a deteriora mediul înconjurător și fără a provoca dezechilibre la nivelul acestuia.
Pentru că, în ultimii ani, directivele Uniunii Europene și legislația țării au impus eliminarea toaletelor uzuale, fără canalizare, pentru mulți beneficiari fosele septice sunt unica soluție prin care pot elimina în siguranță aceste deșeuri menajere.
Pe de altă parte, fosa septică îți oferă o soluție relativ ieftină, pe care te poți baza pentru multă vreme, câtă vreme realizezi în mod corect mentenanța.
Verifică în permanență starea fosei septice pentru a te asigura că aceasta își păstrează integritatea și solicită curățarea atunci când este momentul să evacuezi conținutul fosei.
Fosa septică este un produs cu adevărat util al zilelor noastre, care ne aduce confortul mai aproape. Folosind o fosă septică dimensionată corect vei elimina compromisurile atunci când vine vorba despre evacuarea în siguranță a dejecțiilor și a fecalelor.
Dacă te pregătești să te muți la casă, să construiești sau să cumperi o locuință care nu are încă sistem de canalizare, ia în calcul folosirea unei fose septice, deoarece în acest fel te vei bucura de un produs sigur și durabil, adesea, chiar mai bun decât sistemele uzuale de canalizare.
Când vine vorba de curățarea fosei septice, este posibil să căutați mai multe soluții care să vă ajute să economisiți bani și să mențineți corespunzător sistemul de epurare.
Fosa septică și detergenții chimici
De ele mai multe ori, curățenia în gospodării se face cu ajutorul anumitor produse și detergenți chimici. Produsele, precum sunt înălbitoarele, detergenții sau degresanții profesionali de curățare a bucătăriei, a băii, dar și a hainelor, au impact direct asupra fosei septice. În mod normal, atunci când sunt folosite astfel de produse, ele ajung să fie evacuate direct in sistemul de canalizare și în fosa septică. Toate substanțele chimice au un impact negativ asupra fosei, dar și a mediului înconjurător. De aceea, specialiștii în fosa septică recomandă ca fiecare proprietar să folosească numai produse de curățare, dezinfectanți și detergenți care conțin ingrediente naturale.
Produse bio de curățănie
Spre deosebire de produsele de curățare chimice, cele cu ingrediente naturale dezinfectează și elimină microoganismele, având un impact minim asupra modului de funcționare a fosei.
Soluție de curățare fosă septică
Cea mai bună soluție de curățare Ecowalburg a fosei septice este SeptiPlus – bioactivator natural care elimină și curăță sistemul de epurare. Utilizarea regulată a soluției reduce în mod considerabil orice depuneri de materie organică, elimină mirosurile neplăcute și ajută la purificarea apei de evacuare.
Fosa septică și detergenții chimici
De ele mai multe ori, curățenia în gospodării se face cu ajutorul anumitor produse și detergenți chimici. Produsele, precum sunt înălbitoarele, detergenții sau degresanții profesionali de curățare a bucătăriei, a băii, dar și a hainelor, au impact direct asupra fosei septice. În mod normal, atunci când sunt folosite astfel de produse, ele ajung să fie evacuate direct in sistemul de canalizare și în fosa septică. Toate substanțele chimice au un impact negativ asupra fosei, dar și a mediului înconjurător. De aceea, specialiștii în fosa septică recomandă ca fiecare proprietar să folosească numai produse de curățare, dezinfectanți și detergenți care conțin ingrediente naturale.
Produse bio de curățănie
Spre deosebire de produsele de curățare chimice, cele cu ingrediente naturale dezinfectează și elimină microoganismele, având un impact minim asupra modului de funcționare a fosei.
Soluție de curățare fosă septică
Cea mai bună soluție de curățare Ecowalburg a fosei septice este SeptiPlus – bioactivator natural care elimină și curăță sistemul de epurare. Utilizarea regulată a soluției reduce în mod considerabil orice depuneri de materie organică, elimină mirosurile neplăcute și ajută la purificarea apei de evacuare.